Nahajate se tukaj

Dostopna univerza za vse!

Ljubljana, 25/10/2016 - 11:00
genericsou_3.png

Ljubljana, 25. oktober 2016 - Študentje, soočeni z različnimi oblikami invalidnosti, bodo jutri, 26. oktobra 2016, opozarjali na problematike, s katerimi se soočajo tekom študija. Na celodnevnem dogodku na Študentskem kampusu se bodo zvrstila različna predavanja, okrogla miza ter zabavni program z dobrodelnim srečelovom in koncertom skupine NiJE.

Za študente, ki so soočeni z različnimi oblikami invalidnosti, že dvajset let skrbi Društvo študentov invalidov (DŠIS), ki zagovarja njihove interese ter izvaja programe pomoči, ki izboljšujejo položaj študentov invalidov na področju izobraževanja, bivanja in zaposlovanja. Ob svoji dvajsetletnici delovanja društva bomo s celodnevnim dogodkom Dostopna univerza, ki ga organizira ŠOU v Ljubljani skupaj z DŠIS, opozorili javnost na problematiko študentov invalidov. V sredo, 26. oktobra, bodo v večnamenski dvorani Kampusa potekala predavanja na temo različnih vidikov težav, ovir in problematik, s katerimi se srečujejo študenti, soočeni z različnimi oblikami invalidnosti.

Pod imenom Dostopna univerza bodo od 9.30 dalje potekale predstavitve, predavanja in okrogla miza na temo podpore študentom invalidom, ki jo nudi Univerza v Ljubljani, zagotavljanja primerne nastanitve in bivanja, kariernega razvoja študentov invalidov, vloge tutorstva pri ponujanju podpore študentom invalidom ter vloge ŠOU v Ljubljani na področju sociale in vključevanja študentov invalidov. Predstavljen bo tudi primer dobre prakse podpore študentom s posebnimi potrebami na Ekonomski fakulteti. Osrednji, vsebinski del se bo zaključil z okroglo mizo z naslovom »Študenti invalidi nekoč in danes«.

Tekom predavanj bodo potekale tudi delavnice z naslovom »Izkušnja spreminja«, s pomočjo katerih se bodo lahko udeleženci spoznavali s svetom invalidnosti. Delavnice bodo ponujale možnost preizkusa hoje z belo palico, spoznavanja različnih družabnih iger za slepe in slabovidne, možnost vožnje z invalidskim vozičkom ter preizkus drugih pripomočkov, ki jih vsakodnevno uporabljajo invalidi.

Od 15. ure dalje pa bosta potekala pogostitev in dobrodelni koncert s skupino NiJE, ki na vsakem svojem koncertu poslušalce razveseli z odmerkom pozitivnega pop rocka. Zasedba je pred kratkim odprla celo koncert Siddharte v Velenju. Vzporedno bo potekal dobrodelni srečelov s pomočjo katerega se bodo zbirala sredstva za opremo kombija, ki bo olajšal vsakdan študentom invalidom.

KONTAKT: Maja Burja, resor za komuniciranje in razvoj ŠOU v Ljubljani, 041 691 383