ŠTUDENTSKA ORGANIZACIJA UNIVERZE V LJUBLJANI

ŠTUDENTSKI ZBOR

Matej Igličar, Kontakt: predsednik.zbora@gmail.com
 
Predsednik Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani je izvoljeni predstavnik, ki vodi študentski zbor ŠOU LJ, kar je najvišji predstavniški organ študentske organizacije na Univerzi v Ljubljani.
Študentski zbor sestavljajo izvoljeni predstavniki študentov različnih fakultet, ki zastopajo interese študentske populacije. Mandat predsednika in članov študentskega zbora je omejen na 2 študijski leti.

V študentskem zboru delujejo delovna telesa za spremljanje stanja na posameznih področjih, za pripravo odločitev študentskega zbora, za oblikovanje stališč o posameznih vprašanjih in obravnavo drugih predlogov, ki jih obravnava študentski zbor.

Člane delovnih teles imenuje predsednik študentskega zbora na predlog poslanskih klubov in posameznih študentskih poslancev. Študentski poslanec je lahko član največ treh delovnih teles.

Študentski zbor ima stalna in začasna delovna telesa.
Stalna delovna telesa so resorna ali izvenresorna.

Stalna delovna telesa so:

-izvenresorna:

  • za pripravo aktov;
    za področje ŠOS in družbeno – aktualne
    problematike v Republiki Sloveniji;
  • za spremljanje dela pravnih oseb, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je ŠOU v Ljubljani;

-resorna:

  • za področje študijske problematike in mednarodnega sodelovanja.
  • za področje obštudijskih dejavnosti, stalnih dejavnosti ŠOU v Ljubljani in Resorja za ŠOVZ;
  • za področje sociale in zdravstvene problematike študentov.

PREDSEDSTVO

Trenutni predsednik ŠOU LJ: Klemen Petek
 

Predsednik vodi delovanje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani ter jo predstavlja navzven.

Predsedstvo določa študentsko strategijo delovanja v odnosu do države, univerze in drugih subjektov, s katerimi ŠOU v Ljubljani sodeluje; med njene naloge spada tudi izdelava finančnega načrta ter izvajanje letnega programa dela ŠOU v Ljubljani, ustanavljanje in ukinjanje projektov in stalnih dejavnosti, sprejemanje stališč, izvrševanje ustanoviteljskih obveznosti do drugih organizacij, katerih ustanovitelj je ŠOU v Ljubljani, in opravljanje drugih, z akti ŠOU v Ljubljani določenih nalog.

 

Namen varuha študentov pravic je poleg varovanja pravic študentk in študentov tudi pomoč in podpora študentom, ki se znajdejo v zagati in še mnogo več. Njegov namen je približati ŠOU v Ljubljani slehernemu študentu in študentki ter jim omogočiti aktivno sodelovanje pri razvoju organizacije. Varuh študentovih pravic je tako oseba, na katero se lahko vsakdo obrne, ko se v študijskih ali izvenštudijskih zadevah znajde v slepi ulici in ne zna naprej. Varuh pomaga najti pravo rešitev in svetuje, kako se rešiti slepe ulice, prav tako pa se v imenu študentov zavzema za razvoj Študentske organizacije in opozarja na kršenje pravic študentov Univerze v Ljubljani. Namen varuha je tudi zbiranje predlogov študentov za projekte in posredovanje idej.

STROKOVNE SLUŽBE

Andrej Klasinc, Kontakt: klasinc@sou-lj.si

Direktor ŠOU v Ljubljani vodi poslovanje organizacije, delovanje skupnih služb ter načrtuje likvidnost in skrbi za izvrševanje finančnega načrta.

 

Finančno-računovodska služba usklajuje in vodi postopke za pripravo finančno-računovodske dokumentacije, sproti spremlja in napoveduje potrebe za likvidnostna sredstva ter pripravlja knjigovodske listine, potrebne za izvrševanje finančnega načrta organizacije.

RESORJI

vodja resorja Matej Svetina, Kontakt:
 

Resor za študijsko problematiko s svojim vsebinskim in raziskovalnim delom prispeva k razvoju visokošolskega sistema na Univerzi v Ljubljani in v celotnem slovenskem prostoru.

Aktivno sodeluje pri oblikovanju temeljnih dokumentov Univerze v Ljubljani ter si prizadeva za ohranitev in krepitev pravic študentov. Delo resorja je tesno povezano z delomŠtudentskega sveta Univerze v Ljubljani.

vodja resorja Tjaž Črnčec, Kontakt: crncec@sou-lj.si

Poslanstvo resorja za socialo in zdravstvo je, da širšo javnost obvešča o razvojih v politični sferi, ki na kakršenkoli način vplivajo na področje študentske problematike in skrbi za višjo kakovost in razumevanje zdravstvenih potreb študentov.

vodja resorja Aleksander Miličević, Kontakt: obstudijske.dejavnosti@sou-lj.si
 

Resor za obštudijske dejavnosti deluje na športnem, kulturnem, izobraževalnem in zabavnem področju.

Namen resorja je zajeti čim večje število študentov in zanje organizirati raznovrstne dogodke s področja obštudijskega udejstvovanja. S tem želimo doseči, da bi se študentje družili tudi izven študijskih klopi.

Poleg študija, ki študentom vsekakor predstavlja prioriteto, so sestavni deli študentskega življenja tudi obštudijske dejavnosti in dogodki, s katerimilahko obogatimo študentsko življenje.

vodja resorja Tilen Klinc, Kontakt: klinc@sou-lj.si

Resor za informiranje in razvoj je povezovalni člen vsega, kar se na različnih segmentih ŠOU v Ljubljani dogaja in izvaja, njegova naloga pa je, da skrbi za nemoten pretok vseh pomembnih informacij iz področja vseh delovnih resorjev, zavodov, stalnih dejavnosti in stališč Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Navzven ta pretok informacij resor izvaja preko številnih komunikacijskih kanalov – Facebooka, Instagrama, elektronskih naslovov, spletne strani itd. Z uporabo omenjenih kanalov želimo doseči čim večje število študentov članic Univerze v Ljubljani in druge zainteresirane javnosti.

vodja resorja Gregor Jerebic, Kontakt: esn@sou-lj.si 
 

Resor za mednarodno sodelovanje ŠOU v Ljubljani se, kot že samo ime pove, ukvarja predvsem z mednarodnim področjem delovanja naše študentske organizacije.

Tako se sodelavci resorja na dnevni ravni srečujemo s problematiko mednarodnih študentov, tako študentov na študijski izmenjavi v Sloveniji, kakor tudi redno vpisanih mednarodnih študentov, ki tekom svojega izobraževanja pri nas vedno znova naletijo na nepredvidene prepreke, katere se na resorju trudimo pravočasno prepoznati in uspešno sproti tudi reševati.

STALNI PROJEKTI

Kontakt: info@dsl.si Spletna stran: http://www.dsl.si
 

Parada ljubljanskih maturantov je projekt, ki se letno odvija na zadnji šolski dan za maturante v mesecu maju. Gre za ples četvorke v središču Ljubljane ob 12. uri, ki je organizirana s strani ŠOU v Ljubljani in Dijaške skupnosti Ljubljana, prav tako pa pomembno pomaga tudi Mestna občina Ljubljana.

 

Marihuana marš je tradicionalni politični shod ŠOU v Ljubljani, ki opozarja na družbene, ekonomske in zdravstvene probleme, ki so posledica prohibicije konoplje kot prevladujoče oblike regulative na področju prepovedanih drog.

Shod je namenjen izobraževanju, informiranju in protestiranju proti škodljivim politikam na področju konoplje. Marihuana marš tradicionalno poteka v parku Zvezda ob Kongresnem trgu, kjer se mobilizira množica podpornikov ter s tem poudari, da javni interes obstaja in da ima ideja veliko družbeno težo.

STALNE DEJAVNOSTI

Kontakt: studentska.prehrana@sou-lj.si Vodja študentske prehrane: Mojca Škrjanec, mojca.skrjanec@sou-lj.si, Telefon: 01 43 80 211
Predsednica Komisije za prehrano: Alenka Plahutnik, alenka@sou-lj.si, Telefon: 01 43 80 229
Spletna stran: http://www.studentska-prehrana.si 
 

Komisija za prehrano skrbi za sistem subvencionirane študentske prehrane z namenom zagotavljanja dostopa do cenovno ugodnih in zdravih obrokov. Komisija za prehrano ŠOU v Ljubljani preko ministrstva, pristojnega za delo ter krovne Študentske organizacije Slovenije, skrbi za ponudnike (gostince) ter njihove lokale, ki spadajo pod ŠOU v Ljubljani. Preko inšpektorjev Komisije za prehrano, izvaja nadzor nad izvajanjem subvencionirane študentske prehrane ter upoštevanjem pogodbenih obveznosti ponudnikov oziroma gostincev. Na podlagi zapisnikov, Komisija za prehrano določi stopnjo kršitev ter opredeli posledice, ki jih morajo ponudniki upoštevati.

 

Tribuna je študentski časopis, ki s presledki izhaja od leta 1951 in je večino svojega obstoja predstavljal glas kritičnosti in upora. Trenutno je Tribuna prisotna na prenovljeni spletni strani in na izbranih družabnih omrežjih, za jesen 2024 pa je načrtovana tudi obuditev tiskanih izdaj.

V okviru te stalne dejavnosti sodeluje prek 25 oseb, pri čemer mreža piscev šteje okoli 15 oseb. Pisci pokrivajo teme mednarodne politike, filozofije, zdravstva, kulture in še več, nekateri pa ustvarjajo literarne prispevke in poezijo. Dodatno smo letos prispevkom dodali tudi izvirne ilustracije, ki jih ustvarja 5 ilustratorjev. Vizija nove uredniške ekipe je, da kritični glas ponovno izostrimo in uveljavimo Tribuno kot vodilni družbenokritični medij, ki ga ustvarjamo mladi.

Spletna stran: http://www.dsl.si
 

Dijaška skupnost Ljubljana (DSL) je stanovska organizacija in edina ter največja stična točka srednješolk in srednješolcev v Mestni občini Ljubljana in Občini Škofljica. Podobno kot ŠOU LJ ima tudi DSL parlament (sestavljen podobno kot Študentski zbor), v katerega se vključujejo poslanke in poslanci, ki predstavljajo dijaške skupnosti posameznih srednjih šol.

Parlament je najvišji organ DSL, ki vsako leto izvoli upravni odbor, slednji predstavlja izvršni organ. Največji projekt DSL je Parada ljubljanskih maturantov. Poleg parade pripravljajo in organizirajo še razne delavnice, okrogle mize in druge projekte.

 

Društvo študentov invalidov Slovenije je nevladna invalidska organizacija, ki združuje vse študente s posebnimi potrebami.

Društvo nudi podporo tako tistim študentom, ki imajo kakšno invalidnost, kot so gibalna oviranost, slepota in slabovidnost, kot tudi tistim, ki imajo težave na posameznih področjih učenja, dolgotrajno bolnim, študentom z govorno-jezikovnimi motnjami, s težavami v duševnem zdravju in avtističnimi motnjami. Naš glavni namen je zagovarjati pravice in interese študentov s posebnimi potrebami.

 Kontakt: info@apz-tt.si, Spletna stran: www.apz-tt.si 
 

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Že od svoje ustanovitve leta 1926 se uvršča med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja.

Zbor koncertira po Sloveniji in v tujini ter svojo kakovost potrjuje z odmevnimi nastopi na številnih tekmovanjih. Največja mednarodna uspeha sestava sta osvojeni prvi nagradi na tekmovanju za veliko nagrado Evrope leta 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta in leta 2008 v Debrecenu pod vodstvom Urše Lah. Zbor je uspešno tekmovalno nastopal tudi v zadnjih letih in si prislužil nagrade in posebna priznanja na tekmovanjih v Riminiju, Vicu, Gorici, Mariboru in Špitalu.

 

Je največja slovenska folklorna skupina, ki jo je leta 1948 ustanovil prvi slovenski enotnomuzikolog France Marolt. S tem je postavil temelje razvoja slovenske folklorne dejavnosti.

Skupina poleg ohranjanja slovenskega ljudskega glasbenega, pevskega in plesnega izročila med drugim poustvarja slovensko kulturno dediščino in hkrati interpretira na novo ustvarjene še nevidene folklorne elemente na odru.

NADZORNI ORGANI

Predsednik VK: Gorazd Levičnik, Kontakt: komisija@sou-lj.si

Volilna komisija je izvršilni organ ŠOU v Ljubljani, ki skrbi predvsem za tehnično izvedbo volitev ter za dosledno izvajanje aktov s področja študentskih volitev ter volilnih kampanj. Sestavljena je iz šestih članov ter predsednika. Ker mandat članov UO ŠOVZ (upravni odbor študentske organizacije visokošolskih zavodov) ter posledično poslancev ŠZ (študentski zbor) traja dve leti, je glavna naloga volilne komisije organizacija volitev v upravne odbore posameznih ŠOVZ. V času, ko ni volitev, pa volilna komisija tvorno sodeluje z delovnim telesom ŠZ pri pripravi aktov s področja izvedbe volitev ter s področja samih volilnih kampanj. Prav tako je naloga volilne komisije pomoč predsedniku ŠZ pri izvedbi morebitnih tajnih volitev na kateri izmed sej ŠZ. 

Vse pritožbe se lahko na komisijo naslovijo po navadni pošti na naslov Pivovarniška ulica 6, 1000 Ljubljana. S pripisom Za Pritožbeno komisijo. Kontakt: info@sou-lj.si

ZAVODI

Spletna stran: 
 

Študentska svetovalnica je bila ustanovljena novembra 2009 z namenom pomagati študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravna in socialna vprašanja. Študentom nudimo brezplačno pravno, socialno in psihosocialno svetovanje. K mladim, ki se obrnejo na nas, pristopamo individualno in celostno, nudimo jim odgovore na vprašanja o njihovih pravicah in možnostih, jim svetujemo in jih usmerjamo na prave naslove.

Kontakt: info@sousport.si, Spletna stran: http://www.sousport.si/

Organizira športno-izobraževalne tečaje in usposabljanja, študentska ligaška tekmovanja in prvenstva ter različne množične prireditve športnega značaja.

ŠOU šport študentom in dijakom nudi raznolike cenovno ugodne športne rekreacije.
Namen ŠOU športa je razvoj študentskega športa s sprejemanjem, organiziranjem in izvajanjem obštudijskih programov za študente s področja športa, zagotavljanje pogojev za delovanje in razvoj študentskih športnih društev ter njihovih zvez, ter spodbujanje sodelovanja vseh subjektov, kidelujejo na področju športa študentov lokalno in nacionalno.

Kontakt: info@kersnikova.org, Spletna stran: https://kersnikova.org/

Zavod Kersnikova je kulturna ustanova, ki združuje umetniško in računalniško produkcijo, ter platforma za predstavitev slovenske in mednarodne neodvisne kulturne produkcije.

Pod okriljem zavoda Kersnikova delujejo Galerija Kapelica, hekerspejs Rampa in Inspirativni laboratorij BioTehna. Kersnikova ustvarja preko-disciplinarne interakcije med posamezniki in institucijami.

Kontakt: kontakt@radiostudent.si, Spletna stran: https://radiostudent.si/

Radio Študent je ena najstarejših evropskih neodvisnih študentskih radijskih postaj, ki odpira prostor za novo glasbo in avtonomno novinarstvo, spodbuja radovednost, širi raznolika znanja ter podpira vsesplošno kreativnost mladih. Ustanovljen je bil leta 1969 v času študentskih protestov, ki so se vrstili po vsej Evropi, in sicer z namenom, da bi dal glas študentom in manj zastopanim družbenim skupinam. Že od svojih začetkov je RŠ podpiral pobude civilne družbe, neodvisno in kritičnomisel, strpnost, solidarnost in človekove pravice.

Kontakt: info@kampus.si, Spletna stran: https://www.kampus.si/

Študentski kampus je glavno stičišče študentskih idej, aktivnosti in podpornih storitev, ki jih vsak študent potrebuje v času svojega študija. Namen kampusa je študentom omogočiti platformo, kjer lahko razvijajo svoje potenciale, skupaj ustvarjajo, se športno in umetniško udejstvujejo, razvijajo svoje projektne ali podjetniške ideje ter imajo pri tem ustrezno strokovno in infrastrukturno podporo.

Kampus vsebuje tudi socialno dimenzijo, s katero želimo s pomočjo subvencioniranih storitev in dejavnosti študentom olajšati njihove finančne težave. V sklopu Študentskega Kampusa deluje tudi STIKS, kjer lahko društva brezplačno najamejo prostore oziroma se za uporabo prijavijo preko objavljenega razpisa.

Kontakt: info@studentski-tolar.si  

Spletna stran: https://www.studentski-tolar.si/

Fundacija Študentski tolar se trudi za socialno pravičnost in enakopravnost vseh študentov in enake možnosti študija za vse študente. Spoštujemo drugačnost, drugačno razmišljanje, pozitivno in negativno kritiko, spoštujemo sodelavce in uporabnike. Ena izmed najpomembnejših vrednot je zaupnost uporabnikov in njihovih podatkov in da se uporabniki počutijo varne z nami.

ŠTUDENTSKE ORGANIZACIJE VISOKOŠOLSKIH IN VIŠJEŠOLSKIH ZAVODOV

ŠOAG

ŠOAGRFT

ŠOALUO

ŠOBF

ŠOEF

ŠOFA

ŠOFDV

ŠOFE

ŠOFFA

ŠOFGG

ŠOFKKT

ŠOFMF

ŠOFPP

ŠOFRI

ŠOFS

ŠOFŠ

ŠOFF

ŠOMF

ŠONTF

ŠOPEF

ŠOPF

ŠOTEOF

ŠOVF

ŠOVŠRS

ŠOFSD

ŠOZF

ŠOFU

ŠOŠCPET