Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
«
Delavnica: OSNOVE PHOTOSHOPA

Delavnica: OSNOVE PHOTOSHOPA

 

Iz dneva v dan nas na vsakem koraku spremljajo profesionalno izdelani grafični izdelki ob katerih se mnogi zamislimo, kako lepo bi bilo, če bi tudi sami znali ustvariti kaj podobnega. Resor za Komuniciranje in razvoj pripravlja delavnico osnov vodilnega oblikovalskega programa – Photoshop, kjer se bo vsak študent ob pomoči Gregorja Humarja, študenta Akademije za Likovno umetnost in oblikovanje, naučil samostojne uporabe programa.

Obiskovalci tečaja se bodo najprej seznanili z osnovnim poznavanjem uporabniškega vmesnika. Med drugim bomo spoznali razliko med canvas vs. image, koncept resolucije (dpi), razlikovanje raster vs. vector... Seznanili se bomo s ključnimi selekcijskimi orodji in jih kombinirali z uporabo layering tehnik, to uporabili na konkretnih primerih kot osnovo za spoznavanje osnov maskiranja in zaključili s spoznavanjem adjustment palete.

Delavnica bo zajemala okoli 8 ur usposabljanja ter bo izvedena v treh terminih:

- 24. april, 17:00-19:30;

- 26. april, 17:00-19:30;

- 3. maj, 17:00-19:30;

Delavnice bodo potekale v prostorih Študentskega Kampusa.

Zaradi omejenega števila mest, se zainteresirani prijavite preko spodnjega obrazca:
https://goo.gl/forms/J8jjcBMgCCJJS6pG3

 

 
 
 
 
07/05/2017 - 09:00
WINGS FOR LIFE WORLD RUN

WINGS FOR LIFE WORLD RUN

Spomladansko vreme je idealno za tek! Ravno zato bi vas radi spomnili, da boste 7. maja 2017 v Ljubljani spet lahko tekli za tiste, ki tega ne zmorejo!

TEKAŠKI ZAČETNIK ALI IZKUŠEN TEKAČ

Zgornji namig pa ni namenjen le najbolj resnim tekačem, ampak vsem, ki svoje telo vsaj občasno radi pretegnete s tekom. Pravzaprav tudi to ni nujno, saj se na Wings For Life World Run lahko prijavi prav vsak, tudi popoln tekaški začetnik. Koncept tekmovanja je pač takšen, da navduši vse vrste udeležencev. Od tistih, ki gredo tja le za zabavo in s ciljem pred zasledovalnim avtomobilom bežati vsaj 5 kilometrov, pa do tistih, ki računajo na dober rezultat v globalnem pomenu. Prav vsi ob tem naredijo veliko dobrega. Za svoje telo in za tiste, ki jih je poškodba hrbtenjače prikovala na invalidske vozičke.

Wings For Life je globalni projekt, tekači pa se po vsem svetu s štarta poženejo v istem trenutku, le trase so seveda različne. Tekmovanje je s pomočjo satelitske tehnologije 100% sinhronizirano. Tako ne tekmuješ le s sosedom, pač pa s celim svetom. Vse skupaj povezuje še prenos v živo, z gibljivimi slikami, ki se na naših ekranih selijo z lokacije na lokacijo.

CILJNA ČRTA, KI TE LOVI

Za razliko od klasičnih tekaških tekmovanj, kjer se trudiš do cilja na drugi strani proge porabiti čim manj časa, tukaj ciljna črta, v obliki zasledovalnega vozila, lovi tebe. To pomeni, da najboljši tečejo najdlje, medtem, ko tisti z repa razvrstitve svoje tekmovanje končajo že kmalu po začetku. Seveda pri tem najboljši pretečejo največ kilometrov.

Hitrost zasledovalnega avtomobila se skozi dirko stopnjuje. S štarta se odpelje 30 minut za tekači, s 15 kilometri na uro. Čez eno uro hitrost poveča na 16 kilometrov na uro, po dveh urah na 17, po treh pa že na 20 kilometrov na uro. To hitrost nato drži dve uri, po skupaj petih urah in pol teka, pa pospeši na 35 kilometrov na uro.

VSAK IMA SVOJ CILJ

Že to, da s svojo aktivacijo lahko pomagaš tudi drugim, je močna vzpodbuda za masikoga. Z rekreacijskega vidika pa je motivacija teka Wings For Life World Run lahko tudi to, da te nihče ne sili preteči celotnega maratona, polmaratona ali kake druge fiksne razdalje. Tečeš tako hitro kot zmoreš, pa zato ne tvegaš, da boš tekmo končal, ko v cilju ne bo več nikogar, ki bi ti zaploskal. Za svoj cilj si postaviš preteči čim večjo razdaljo, ki jo iz leta v leto lahko povečuješ in če si med počasnejšimi, je velika verjetnost da boš ujet sredi največjega navijaškega vrveža, kjer ne bo manjkalo tistih, ki te bodo v zadnjih metrih bučno vzpodbujali. Največ navijačev se namreč nabere na prvih 20 kilometrih teka.

ŠTUDENTSKE PRIJAVE NA TEK

Študentske prijave na tek se zbirajo na spletni strani www.studentski-servis.com. Štartnina znaša 20 EUR. Ne čakajte predolgo, lani je štartnih številk zmanjkalo že veliko pred tekom.

DOBER NAMEN

Dobrodelni tek Wings for Life World Run poteka en dan v letu istočasno na več lokacijah po svetu in z istim ciljem – zbrati denar za pomoč pri iskanju zdravila za poškodbe hrbtenjače. Tecimo skupaj za tiste, ki tega ne morejo, da bi poškodbe hrbtenjače postale ozdravljive.

 
«
Delavnica: OSNOVE PHOTOSHOPA

Delavnica: OSNOVE PHOTOSHOPA

 

"Le redki programerje primerjajo z umetniki, čeprav je programiranje izjemno kreativno delo. Gre namreč za kreativnost, ki temelji na logiki." John Romero

Resor za komuniciranje in razvoj v sodelovanju z Galom Kosom, mladim programerjem ter študentom na Fakulteti za račinalništvo in informatiko pripravlja brezplačne delavnice programiranja, pri katerih se bomo mladi soočili z računalniškim jezikom Python.  V  12 urah, razpršenih skozi 4 delavnicese bomo naučili razviti enostaven program (skripto) in se na tej poti poučiti o spremenljivkah, osnovnih podatkovnih tipih (string, integer, boolean), načinih usmerjanja programa (if/else) in uporabe zank (for) za avtomatiziranje ponavljajočih procesov.

Delavnice bodo potekale od 17.00 do 20.00 v prostorih Študentskega Kampusa ter bodo izvedene v štirih terminih:

- 24. aprila;

- 25. aprila;

- 4. maja;

- 5. maja.

Vsi, ki se želite naučiti jezika prihodnosti, izpolnite obrazec dostopen preko spodnje povezave in si zagotovite svoje mesto na delavnicah. Število mest je omejeno.
https://goo.gl/forms/6BoTe2fnvYLV9BdR2

 
 
 
03/05/2017 - 18:00
Kako potovati poceni, a bogato: Od Nove Zelandije do Japonske

Kako potovati poceni, a bogato: Od Nove Zelandije do Japonske

Spoznaj Jana in Tino, par, ki se je leta 2015 odločil, da se bo šel za kakšno leto potepat po svetu. Sedaj sta nazaj in na potopisnih predavanjih obujata spomine, kjer včasih spustita tudi solzo nostalgije. Na njunem potovanju, ki je trajalo dobrih 11 mesecev, sta skoraj polovico leta spoznavala Novo Zelandijo, tri mesece preživela na Japonskem, ter po mesec dni na Šri Lanki, Tajski in Maleziji - za kar sta vsak porabila le 6500€. 

Torej… sta sploh lahko kaj zanimivega počela?... Seveda, plavala sta z delfini, se vozila po fjordu, kupila kombi, šla raziskovat otoke z jet ski-ji, jedla v restavraciji z Michelinovo zvezdico, se vrnila bogatejša za 2 tattooja in še marsikaj. Trosila bosta uporabne nasvete kako relativno poceni doživeti Novo Zelandijo in Japonsko, navrgla kakšno anekdoto in vrtela mamljive slike. 

Pridruži se jima 3. maja 2017 ob 18.00 v Modri čitalnici na Študentskem kampusu, vendar pazi, saj boš po koncu impulzivno rezerviral let in se podal v širni svet ter užival tako, kot sta uživala Jan in Tina.

 
04/05/2017 - 19:00
Vabilo na študentski dialog s kandidatom za rektorja Univerze v Ljubljani

Vabilo na študentski dialog s kandidatom za rektorja Univerze v Ljubljani

V torek, 16. maja 2017, bodo na vseh 26 članicah Univerze v Ljubljani (v nadaljevanju Univerza) in rektoratu potekale volitve 44. rektorja Univerze, na katerih bodo prvič v zgodovini ljubljanske Univerze svoj glas za rektorja lahko oddali tudi vsi študenti.

Kandidat, ki se poteguje za naziv rektorja je redni profesor ter aktualni dekan Fakultete za elektrotehniko dr. Igor Papič.

Kot (edini) kandidat za rektorja ima zastavljenih ogromno ciljev, ki bodo nedvomno pustili pečat na Univerzi - ter načinu izobraževanja študentov. Predvsem se namerava zavzemati za izboljšavo kakovosti na Univerzi in pri tem okrepiti tako domači kot tudi mednarodni ugled Univerze: “Ne sme nam zadostovati, da je Univerza najboljša (najpogostejša) izbira univerze v Sloveniji. Potrebno se je uvrstiti v sam svetovni vrh, za kar bo potrebno obdržati dosedanji nivo kakovosti ter strmeti k njegovi izboljšavi.”

Ključno spremembo za brezhibno delovanje in napredovanje, prepoznava v nujno potrebnem notranjem poenotenju Univerze, ki naj bi posledično uveljavila tudi akademsko svobodo in okrepila njeno avtonomijo. Slednjo si lahko zasluži le s korektnim delovanjem. S poenotenjem sistema, osebja, študentov in vseh vpletenih v oblikovanje Univerze, saj verjame, da bo Univerza le na tak način pridobila želeno uspešnost tako na pedagoškem kot tudi na raziskovalnem področju dela.

Kot raziskovalec na področju naprav FACTS, vključevanja razpršenih virov v omrežje in kakovosti električne energije, se kandidat za rektorja zavzema in se bo zavzemal za svobodo raziskovalcev. Meni, da se lahko potencial, ki ga imajo raziskovalci na Univerzi odkrije le preko svobode, ki jim bo omogočala opravljati željeno delo. Poleg svobode raziskovalcev, si želi mlade spodbuditi k prevzemanju projektnih raziskav, tako na do sedaj neodkritih področjih kot tudi prevzemati že utečene.

Ti načrti predstavljajo le del zastavljenih ciljev kandidata za rektorja, zato Resor za študijsko problematiko ŠOU v Ljubljani, pripravlja sproščen dialog s prof. dr. Igorjem Papičem, kjer nam bo odgovoril na vsa pereča vprašanja s področja študijske problematike. Dialog nosi posebno vrednost, saj bo menjava rektorja nedvomno prinesla spremembe na izobraževalnem in raziskovalnem področju vsakega študenta kot tudi zaposlenega na Univerzi. Zato vas vabimo, da prisluhnete besedam kandidata, ter mu zastavite vprašanja. Sproščen dialog bo potekal v četrtek, 4. 5. 2017 ob 19.00 v Zeleni čitalnici na Študentskem kampusu.

V kolikor se dialoga ne boste mogli udeležiti, vendar imate za kandidata za rektorja vprašanje, na katerega si želite odgovor pred oddajo glasu na volitvah, vas vabimo da vprašanje oddate preko spodnjega obrazca. Tako bo namesto vas vprašanja na dialogu zastavil moderator, dobljene odgovore pa vam bomo posredovali preko elektronske pošte. Obrazec: https://goo.gl/forms/dm1abjYzcRCB1gNd2

Za dodatne informacije spremljaj Facebook dogodek.

Vljudno vabljeni,

Resor za študijsko problematiko ŠOU v Ljubljani

 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
10/05/2017 - 17:00
Študent in delo: načini opravljanja dela

Študent in delo: načini opravljanja dela

Zavod Študentska svetovalnica vas vljudno vabi na brezplačno predavanje ŠTUDENT IN DELO: načini opravljanja dela. Predavanje bo potekalo v sredo, 10. maja 2017, ob 17.00, v prostorih Zavoda Študentska svetovalnica (Kersnikova 4, I. nadstropje).

Na kaj moram paziti pri delu preko študentske napotnice? Do kdaj lahko delam preko študentske napotnice?  Izgubil sem status študenta, kako naj sedaj delam? Kaj je podjemna pogodba? Kaj je avtorska pogodba? Katera oblika dela je za študenta in delodajalca najbolj ugodna?

Odgovore na takšna in podobna vprašanja vam bomo svetovalci podali na predavanju, kjer vam bomo na kratko razložili pravne podlage (študentska napotnica, podjemna/avtorska pogodba) preko katerih lahko študent opravlja delo. Opozorili bomo na posebnosti vsake oblike in naredili primerjavo med posameznimi oblikami dela. Predavanje spada v cikel pravnih delavnic, ki potekajo enkrat mesečno.

Udeležba je BREZPLAČNA. Zaradi lažje organizacije dogodka vse zainteresirane prosimo za predhodno prijavo na info@svetovalnica.com.

Lepo vabljeni!

 
 
 
13/05/2017 - 19:30
Ljubezen in skopost- letni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

Ljubezen in skopost- letni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je zbor, ki s svojo že 90-letno zgodovino združuje študente in študentke vseh fakultet Univerze v Ljubljani. Od jeseni 2015 ga vodi Jerica Gregorc Bukovec. Letos vas vabijo, da jim prisluhnite na letnem, koncertu, ki ga bodo pevci in pevke posvetili francoskim in slovenskim skladateljem ter ustvarjalcem, med katerimi bo osrednje mesto pripadlo odlomkoma odrske mojstrovine slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča, ki jo je prav APZ Tone Tomšič UL predstavil na svojem letnem koncertu leta 1986.

Izhodišče za to delo v celoti je bil francoski roman de Fauvel, ki na satirični način opisuje francosko družbo na dvoru v povzpetnosti takratnega časa. Izbrana stavka iz celotnega Lebičevega dela, Ljubezen in skopost, po katerih so letni koncert tudi poimenovali, bodo dopolnili še vokalni, instrumentalni in recitatorski drobci iz romana in novo naročeno delo ene izmed vidnejših slovenskih sodobnih skladateljic, Nane Forte, ki se je v svoji noviteti prav tako oprla na teme in variacije iz de Fauvel.

Zbor ima bogato 90-letno zgodovino v kateri so prisotni nastopi na uglednih tujih in domačih festivalih ter zmage na prestižnih tekmovanjih. Izstopa predvsem dvakratno osvojeno prvo mesto Velike nagrade Evrope za zborovsko petje, kar je zaenkrat uspelo le še univerzitetnemu zboru iz Filipinov.

Vidimo se 13. maja ob 19:30 v Slovenski Filharmoniji. 

Za več aktualnih informacij spremljaj Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/1266691756699262/

Cene vstopnic so: 15, 12 in 8 eur* 

* Za mlajše od 25 in starejše od 65 let. Popuste je mogoče uveljavljati le ob nakupu v Informacijskem središču Cankarjevega Doma. 

 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
 
 
19/05/2017 - 20:00
LEGIT $HIT: koncertni dogodek (t)rap senzacij

LEGIT $HIT: koncertni dogodek (t)rap senzacij

Zgodil se bo L€GIT $HIT - nekaj neverjetnega, četudi resničnega. Zgodil se bo L€GIT $HIT - nekaj provokativnega, a obenem legitimnega. Zgodil se bo L€GIT $HIT - nekaj skoraj đabe, a hkrati kvalitetnega.

Rezerviraj si 19. maj na Študentskem kampusu! 

Zmes lokalnih starih znancev in novih vzpenjajočih zvezd ter regionalne (t)rap senzacije, ki palijo in žarijo tudi onkraj meja Slovenije, se bo maja manifestirala v koncertnem dogodku, ki bo poskrbel za vse zabave željne mlade, pa naj se uvrščajo med študente, poznavalce glasbe, hipsterje, progresivce, aktiviste, žurerje ali preprosto poslušalce. Za to bodo poskrbeli Mimi Mercedez, Matter, N'toko in Smrt boga in otrok! Po koncertnem delu se dogodek nadaljuje na Afterbalmu v Klubu K4 -LEGIT $HIT: Afterbalm!

PREPRODAJA KART: http://www.eventim.si/si/vstopnice/legit-hit-ljubljana-kampus-956634/performance.html
 

Mimi Mercedez

Beograjska raperka, ki buri duhove, kjerkoli se pojavi. Senzacija, ki je s svojim progresivnim in necenzuriranim pristopom okužila že cel Balkan, tokrat pa se obeta njen premierni nastop v Sloveniji. Nekdanja striptizeta, ki skuša s svojo materialistično filozofijo “zapaliti” mase. Naj bo rap ali turbo-folk, naj bo publika “hipsterjev”, “levičarjev”, “feministk”, “čefurjev”, itd., Mimi se ne obremenuje. V družbo, kjer prevladuje konservativni tradicionalizem vnaša progresivno svežino in prepotrebno provokacijo.
https://www.youtube.com/watch?v=1fu7HU9Ty-Y
https://www.youtube.com/watch?v=ujw6jnUqiA0
https://www.youtube.com/watch?v=bWo-xc8BJdI

Matter - Dacho, Tunja, Levanael

Kamniški boy-band, ki je s svojo prvo plato požel odobravanje med najbolj kritično glasbeno publiko. Surrealistična mojstrovina in hipsterska zafrkancija obenem, ki se iznajdljivo poigrava z ritmiko in zvočnostjo besed. Rimoklepaštvo Dacha in Tunje v kombinaciji z beati Levanaela in Dacha presega žanrske okvirje ter preobraža stanje duha občinstva v nove sfere. 
https://www.youtube.com/watch?v=gGFcfv6InvA
https://www.youtube.com/watch?v=Ih15eTm7-8M
https://www.youtube.com/watch?v=VdQvhQg1nkY

$MeR† ß0H∀ inu ؆RØkkk

Provokativni ljubljanski mojstri ceremonije predstavljajo urbano vzporednico slogu kamniških Matter in prebijajo četrto steno s svojo (ne)resnostjo in rimoklepaštvom, ki njihove nastope povzdigujeta v glamurozen razvrat. Raperska druščina, ki ji dogaja tako na študentski veselici kot pred angažiranim avditorijem.
https://soundcloud.com/user-209315441
https://www.youtube.com/watch?v=YHlpI_Ip4k8

N'toko

Stari znanec slovenske alternativne in progresivne publike. Član številnih kolektivov, zmagovalec “freestyle” tekmovanj, avtor številnih albumov in malih plošč, ki je v slovenskem glasbenem prostoru osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Aktivist, angažiran pri delu z begunci, in kolumnist v reviji Mladina. Drugače rečeno: multipraktik z izjemno pronicljivimi in kritičnimi besedili ter beati, ki se vklapljajo v sodobne glasbene trende tudi s svojo pravkar izdano plato Emirates! 
https://www.youtube.com/watch?v=73kDQaPy-dc
https://www.youtube.com/watch?v=lq8NGcwT2lU
https://ntoko.bandcamp.com/album/emirates?from=embed

- - - - - - - - - - - -
Vstop na dogodek: 16+
Vstopnina: 5€ v predprodaji, 8€ na dan dogodek
AFTER: z L€GIT $HIT vstopnico: 3€, brez L€GIT $HIT vstopnice: 6€

 
 
 
22
23
24
25
26
27
28
22/05/2017 - 10:00
24. DECAHLON ŠTUDENTSKI TEK NA GRAD

24. DECAHLON ŠTUDENTSKI TEK NA GRAD

V ponedeljek, 22. maja vas vabimo na tradicionalni študentski tek po ljubljanskih ulicah od Prešernovega trga do Ljubljanskega gradu.
Prvih 1.800 udeležencev bo tudi letos prejelo spominsko majico 24. Decathlon študentskega teka na grad. Prijave bodo možne v dveh kategorijah: rekreativni – brez meritve časa ali tekmovalni – z meritvijo časa. Tudi letos bo Študentski tek na grad dobrodelen. V sodelovanju s Slovensko Karitas bomo pod geslom „Sem študent in pomagam” zbirali prehrambene izdelke in šolske potrebščine za slovenske družine v stiski. Lani smo bili zelo uspešni in skupaj z vami smo zbrali 1,5 tone hrane za pomoči potrebne:) Pomagaj letos tudi ti!
Prijave že sprejemamo tukaj
Več o teku si lahko pogedaš na FB strani Študentskega teka na grad: https://www.facebook.com/studentskiteknagrad/ in na spletni strani www.sousport.si.
 
23/05/2017 - 04:30
Gardaland s ŠOU

Gardaland s ŠOU

»Sometimes you just gotta be that little kid, the one who goes on a roller coaster and then you figured out; the only control you really have is, how you choose to respond to the ride.«
Adrenalin, fantazija in avantura; občutja, ki jih doživiš z enodnevnim obiskom Gardalanda, največjega zabaviščnega parka v Italiji. Za sprostitev pred obveznostmi in zaključevanjem študijskega leta vas vabimo, da si dovolite biti otrok za en dan in pozabite na skrbi, in sicer 23. maja 2017. Prosti pad, vlakci smrti, gusarska ladja, vodne dogodivščine, skodelice čakajo na vas, verjamemo pa, da bo posebno pozornost imel Shaman, virtualni resnični vlakec smrti, kot novost leta 2017.
Premor od resničnosti bomo začeli v zgodnjih jutranjih urah, odhod avtobusa bo ob 4.30 uri pred Atlantisom, do mejnega prehoda Fernetiči, mimo romantičnega mesta na vodi, Benetk, pa vse do Gardalanda. Vse do večera boste svobodno preizkušali meje svojega poguma in ugotavljali, da je ko si enkrat na vlakcu smrti pomembno le to, kako boš znal to izkoristiti oziroma kako se boš odzval. Po vsaj devetih urah se bomo zbrali in se z avtobusom vrnili v Ljubljano, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

CENA: 35 EUR in VKLJUČUJE: 
- Prevoz s turističnim avtobusom
- Celodnevno vstopnico
- Cestne pristojbine
- Organizacijo izleta
- Spremljevalca izleta
- Osnovno nezgodno zavarovanje
- Malico
PRIJAVE zbiramo na:
https://goo.gl/forms/qkVdFDqnfbnOwMgT2

Za dodatne informacije se lahko obrneš na: bojan.tepic@sou-lj.si (040 272 122)

 
 
 
 
 
 
29
30
31
1
2
3
4