Nahajate se tukaj

Odziv ŠOU v Ljubljani na poročilo Računskega sodišča RS v zvezi z učinkovitostjo zastopanja pravic študentov

Ljubljana, 19/12/2023 - 22:30
genericsou_3.png

Računsko sodišče RS je v letu 2022 obiskalo in revidiralo delovanje ŠOU v Ljubljani, pri čemer pa ni ugotovilo kakšnih nepravilnosti ali nepreglednosti delovanja študentske organizacije.

ŠOU v Ljubljani bo tudi v prihodnje tvorno sodeloval s pristojnimi institucijami in neprestano izboljševal svojo delovanje v zagovarjanju interesov in pravic študentske skupnosti. Verjamemo, da bodo k temu pripomogla tudi priporočila, ki nam jih je podalo Računsko sodišče RS.

Naposled naj poudarimo, da smo ponosni na kakovost, raznolikost, obseg in domet izvedenih projektov naše organizacije in bomo z dobrim delom nadaljevali še naprej. Uspešnost ŠOU v Ljubljani se kaže tudi v primerjavi s podobnimi organizacijami v tujini, sploh pri pogajanjih z odločevalci na državni ravni. Tako smo v zadnjih letih študentom zagotovili covid dodatke v dvakratni višini 150eur, pripravili besedilo ter izborili sprejetje ZUPŠ-1, ki vsako leto zagotavlja okoli 35 milionov evrov dodatnih sredstev neposredno za študentsko populacijo, povišali višino državnih štipendij, podaljšali čas koriščenja študentske prehrane, prepovedali dodatno zaračunavanje vpisnih stroškov, zagotovili enako obravnavo študentov ter prepoved spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja v študijskem okolju, omogočili dodatno študijsko leto materi mrtvorojenega otroka, dopolnili opredelitev študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom, zagotovili dodatek za delovno dobo za čas opravljanja študentskega dela, zvišali subvencijo za študentsko prehrano in omogočili njeno koriščenje tudi v času poletnih mesecev, zagotovili dodatna sredstva za gradnjo novih študentskih domov itn.

Prepričani smo, da vsega tega ne bi uspeli uresničiti brez učinkovitega delovanja študentskih organizacij.

Preostanek odziva si lahko preberete v priloženi datoteki.