Nahajate se tukaj

Poziv k uvedbi disciplinske odgovornosti v zvezi z dodatki za stalno pripravljenost

Ljubljana, 28/01/2016 - 12:30
genericsou_3.png

Senat Univerze v Ljubljani je na torkovi seji pozval vse dekane, ki so bili vpleteni v afero z dodatki za stalno pripravljenost, naj čimprej vrnejo vsa prejeta sredstva, od preostalih prejemnikov pa pričakuje, da v skladu z zakonodajo vrnejo dodatke, ki so jih prejeli v zadnjih 10 mesecih. Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) odločitev senata sicer pozdravljamo, vendar hkrati opozarjamo, da je potrebno uvesti postopke o disciplinski odgovornosti v skladu s Pravilnikom o disciplinski odgovornosti delavcev Univerze v Ljubljani (UL).

 

Na ŠOU v Ljubljani smo takoj po tem, ko so informacije v zvezi z izplačevanjem spornih dodatkov za stalno pripravljenost, pricurljale v javnost, zahtevali vrnitev vseh sredstev s strani prejemnikov. Veseli nas, da so na Senatu Univerze v Ljubljani naše pozive uslišali in so na seji, ki je potekala ta torek, potrdili sklep o pozivu dekanom k vrnitvi vseh prejetih sredstev.

 

Kljub temu pa je senat odločil, da naj preostali prejemniki sredstev vrnejo le prejete dodatke zadnjih 10 mesecev, kakor jim to narekuje zakonodaja. Na ŠOU v Ljubljani še vedno zahtevamo, da vsi prejemniki nezakonito izplačanih dodatkov vrnejo ves denar, saj gre za vprašanje etike in odgovornega ravnanja z javnimi sredstvi. Menimo, da bi to povrnilo Univerzi vsaj del njenega izgubljenega ugleda, ki je posledica vseh afer v zadnjih nekaj letih. Sredstva, ki so bila namenjena za izplačilo omenjenih dodatkov, bi namreč morala biti primarno namenjena izboljšanju študijskih pogojev ter zagotavljanju kvalitetnega študijskega procesa za študente.

 

Rektor Ivan Svetlik je na omenjeni seji Senata UL izjavil, da se vprašanje disciplinske odgovornosti trenutno ne postavlja, saj šele poteka ugotavljanje kazenske odgovornosti. Na ŠOU v Ljubljani kljub temu pričakujemo, da bo Univerza v Ljubljani vse odgovorne ustrezno sankcionirala v skladu s Pravilnikom o disciplinski odgovornosti delavcev Univerze v Ljubljani zaradi nesmotrne in neodgovorne uporabe sredstev. V primeru, da se bodo prejemniki požvižgali na sredstva, ki bi morala biti namenjena kvalitetnemu študiju, bomo študentje primorani v proteste, kakor smo tudi že napovedali.