Nahajate se tukaj

Varuh študentovih pravic nudi pomoč ljubljanskim študentom

Ljubljana, 03/11/2016 - 12:15
genericsou_3.png

Ljubljana, 3. november 2016 - V zadnjih dveh letih na ŠOU v Ljubljani deluje Varuh študentovih pravic, ki se zavzema za dobrobit študentov. Nanj se lahko študentje obrnejo z vprašanji, pobudami, izkušnjami ali idejami. Varuh se zavzema za razvoj ŠOU v Ljubljani in posreduje v primeru, če so pravice študentov kršene. Trenutna Varuhinja je velikokrat pomagala študentom v stiski ali jih preusmerila na pravi naslov, kjer so nato reševali njihove težave, saj predstavlja stično točko med študenti in ŠOU v Ljubljani. Študente pozivamo, da se v primeru, da tekom študija naletijo na kakršno koli težavo, ali imajo pobudo oz. idejo, obrnejo na Varuha študentovih pravic.

Od leta 2014 dalje se lahko študentje Univerze v Ljubljani obrnejo na Varuha študentovih pravic. Nanj lahko naslovijo svoje pobude in vprašanja, ta pa jim pomaga poiskati pravo rešitev ter jim svetuje. Poleg tega  jih lahko preusmeri do pristojnih oseb, ki jim lahko nato ustrezno odgovorijo na vprašanja. Varuh se zavzema za pravice študentov in opozarja, če so slednje kršene. Na Varuha študentovih pravic se lahko študentje obrnejo tudi takrat, ko imajo dobro idejo in bi jo želeli predstaviti Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, saj se Varuh zavzema tudi za razvoj organizacije.

Do sedaj je aktualna Varuhinja študentovih pravic pomagala že številnim študentom in študentkam, ki so se nanjo obrnili v zadnjem hipu ali pa so ji želeli posredovati svoje negativne izkušnje. Kar nekaj študentov se je na Varuhinjo obrnilo s težavami z mentorji pri zaključevanju starih dodiplomskih in magistrskih študijskih programov, prav tako so številni imeli težave pri vpisu. Varuhinja je v teh primerih predstavljala prav tisto stično točko, ki je študenta povezala s Študentskim svetom posamezne fakultete, tako da so bile težave, tudi tiste nujne, hitro rešene. Varuhinja pri svojem delu pogosto sodeluje z Zavodom Študentska svetovalnica in s Fundacijo Študentski tolar. Nanju usmeri študente, ki bi potrebovali pomoč teh dveh članic družine ŠOU v Ljubljani.

Študentje so opozorili tudi na problematiko opravljanja diferencialnih izpitov. Varuhinja je to področje preučila in Študentskemu zboru ŠOU v Ljubljani v sprejem predlagala resolucijo, s katero so opozorili na nesprejemljivo stanje. Tudi v prihodnje se bo zavzemala za ureditev tega področja. Podobno velja za subvencionirane prevoze, ki v času študijskih počitnic ne veljajo, varuhinja pa je pobudo predala Resorju za socialo in zdravstvo na ŠOU v Ljubljani.

Vse študente spodbujamo, da se obrnejo na Varuha študentovih pravic (varuh@sou-lj.si), če menijo, da so jim kršene njihove pravice ali imajo predlog za izboljšavo. Možno se je tudi osebno oglasiti na uradnih urah v Kampusu (Pivovarniška 6, 1000 Ljubljana) po predhodnem dogovoru.

KONTAKT: Maja Hercog, Varuhinja študentovih pravic, varuh@sou-lj.si